MS över tiden

Om du har levt med MS ett tag

Om du har levt med MS under en längre tid, är det möjligt att du har kommit över den inledande ilskan och rädslan. Men det är ändå lätt att bli frustrerad, särskilt om din behandling inte fungerar så bra som du vill. Tänk på MS som ett maratonlopp istället för en sprint. Du måste förbli starkt och utveckla långsiktiga mål. Sätta upp mål i livet med din MS behandling är viktigt. Att hitta sätt att hålla sig aktiv och delta i aktiviteter som behåller din positiva känsla är också viktiga. Ibland är det små aktiviteter som dagliga promenader, cykling eller simning som kan göra den största skillnaden.

Och glöm aldrig att du är en del av en större MS gemenskap, med lika många resurser där ute för dig nu, som när du först fick diagnosen MS. Till exempel erbjuder Neuroförbundet möjligheter att arbeta som diagnosombud, så att din visdom och erfarenhet kommer till god användning. Att agera mentor till någon som just fått diagnosen MS, har gett många människor en verklig känsla av stolthet, syfte och engagemang. Att vara aktiv och engagera sig i  lokala MS grupper, är ett annat bra sätt att hålla sig informerad och motiverad.

Om din MS utvecklas snabbare

Om din MS utvecklas snabbt, och du har problem med att hantera skov, är det avgörande att tala med din läkare och ditt MS-team. Det är därför viktigt att med förtroende mellan dig och din läkare och att ha frekvent kommunikation och vara öppen kring behandlingsalternativ.

Att hantera framskriden MS kan vara en utmaning. Information kan du få från Neuroförbundet, där får du information kring en rad olika ämnen, t.ex. behandlingar, möjligheter till vård, stödgrupper och material som kan hjälpa dig att sätta upp mål och samla in den information som du behöver.

Funderar du på att byta behandling?

Med tiden kan det finnas skäl att ändra sin MS-behandling. Det är viktigt att, innan du gör någon form av förändring, tala med dina läkare. Fråga dem om de olika val som finns just för dig och väg fördelar och nackdelar med att göra en förändring.

Varje person upplever sin MS på olika sätt och bara du kan veta om en förändring är rätt beslut. Så samla in information, se vad andra gör och varför, och diskutera med din läkare.


SE1605482160

Uppdaterad: 04-11-2016